Rekonstrukce bytu a SVJ: co musíte oznámit, než začnete bourat

Rekonstrukce bytu? Podle § 1182 musíte SVJ oznámit stavební úpravu předem. Co oznámit musíte, co ne, a co hrozí, když na to zapomenete.

  • Vlastník musí SVJ předem oznámit každou stavební úpravu uvnitř bytu (§ 1182 odst. 1 občanského zákoníku), i drobnější zásahy jako bourání příčky nebo výměnu rozvodů.
  • SVJ má právo si po předchozí výzvě ověřit, že úprava neohrožuje společné části, klidně i vstupem do bytu.
  • Malování, výměna nábytku a drobné opravy se oznamovat nemusí. Podnikání, které naruší klid v domě, ano, běžný home office bez klientů oznamovat nemusíte.

Paní Dvořáková si konečně naplánovala rekonstrukci koupelny: nová dlažba, výměna vany za sprchový kout, nové rozvody vody. Řemeslníky má domluvené na pondělí. Až ve výtahu jí sousedka mimochodem řekne, že minulý rok při podobné rekonstrukci musela nejdřív poslat výboru oznámení, jinak by prý měla problém. Paní Dvořáková netuší, co má oznámit, komu a jak dlouho dopředu.

Zákon na tuhle situaci myslí a řešení je jednodušší, než by se čekalo. Stačí vědět, co přesně oznámit musíte, co ne, a jaké právo má po oznámení SVJ.

Musíte SVJ oznámit každou stavební úpravu bytu?

Ano. Vlastník jednotky musí osobě odpovědné za správu domu předem oznámit stavební úpravu uvnitř svého bytu, ať je velká, nebo malá (§ 1182 odst. 1 občanského zákoníku). Zákon nerozlišuje mezi „velkou“ a „malou“ rekonstrukcí, oznamovací povinnost platí pro stavební zásah jako takový.

Typicky jde o:

  • bourání nebo stavění příček,
  • výměnu rozvodů vody, elektřiny nebo plynu,
  • rekonstrukci koupelny nebo kuchyně,
  • jakoukoli další větší stavební změnu uvnitř bytu.

Oznámení stačí poslat osobě odpovědné za správu domu (typicky výboru SVJ) předem, ještě než práce začnou. Zákon nepředepisuje formu ani konkrétní lhůtu dopředu, písemné oznámení (e-mailem nebo přes appku, pokud SVJ nějakou používá) je ale vždy lepší doklad než ústní domluva na chodbě.

⚠️ Okna jsou podle nařízení vlády č. 366/2013 Sb. společnou částí domu, ne vnitřní součástí bytu. Výměna oken proto není jen vnitřní úprava podle § 1182, obyčejné oznámení nestačí a podléhá schválení podle pravidel pro společné části domu (stanov a prohlášení vlastníka).

Co oznamovat nemusíte

Běžnou údržbu bytu oznamovat nemusíte. Malování, tapetování, výměna nábytku nebo drobné opravy jako výměna žárovky nejsou stavební úpravou ve smyslu § 1182, protože nezasahují do konstrukce bytu ani rozvodů.

Hranice je jednoduchá: pokud měníte jen povrch nebo vybavení, oznámení netřeba. Pokud zasahujete do zdí, rozvodů nebo nosných prvků, oznámit musíte.

Jaké právo má SVJ po oznámení?

Po oznámení může SVJ na základě předchozí výzvy ověřit, že úprava neohrožuje, nepoškozuje ani nemění společné části domu, a to i vstupem do bytu (§ 1182 odst. 2). Nejde o samostatné, automatické právo kdykoli vstoupit. SVJ musí nejdřív vlastníka vyzvat a teprve na základě téhle výzvy si může ověření vyžádat.

Prakticky to znamená:

  • SVJ může požádat o přístup do bytu ke kontrole.
  • SVJ může chtít projektovou dokumentaci, pokud je pro daný typ úpravy potřeba.
  • Kontrola cílí jen na to, jestli úprava neohrožuje společné části domu, ne na to, jak si zařizujete byt.

Co hrozí, když úpravu neoznámíte?

Zákon za samotné neoznámení výslovnou pokutu neukládá, riziko je ale jinde. Za škodu na společných částech domu odpovídáte bez ohledu na to, jestli jste oznámení poslali. Pokud při bourání příčky poškodíte společné potrubí, opravu platíte ze svého tak jako tak.

Neoznámená rekonstrukce navíc v praxi škodí hlavně vám: SVJ se o ní obvykle stejně dozví, ať už od sousedů kvůli hluku, nebo kvůli kontejneru před domem, a bez papírové stopy se hůř řeší spor o to, co jste přesně dělali a kdy. Když se něco pokazí, oznámení je váš první důkaz, že jste postupovali podle pravidel.

Musíte oznámit i podnikání v bytě?

Kromě stavebních úprav musíte SVJ předem oznámit i podnikání nebo jinou činnost v bytě, která by mohla narušit obvyklý klid a pořádek v domě po delší dobu (§ 1182 odst. 3). Rozhoduje jediné: jestli činnost naruší klid v domě, ne jestli jde o podnikání jako takové. Týká se to třeba kadeřnictví, masáží nebo kanceláře s návštěvami klientů. Běžný home office bez klientů a bez zvýšeného provozu klid v domě nenarušuje, a proto ho oznamovat nemusíte, ať děláte z domova občas, nebo natrvalo.

Mimochodem, fotky a dokumentaci k rekonstrukci (stavební plány, schéma rozvodů, oznámení SVJ) má smysl mít po ruce i po letech, třeba když byt prodáváte a kupující se ptá, co všechno se v bytě měnilo. V Domee.app si je uložíte přímo ke svému bytu a appka vám je nezaeviduje jen jako soubor v telefonu, který za rok nikdo nenajde.

Bezpečí dat: Vaše soukromí je priorita. Data máme uložená na zabezpečených serverech Amazon Web Services (AWS) v Evropské unii. Při ukončení spolupráce garantujeme výmaz všech dat do 30 dnů v souladu s GDPR.

Shrnutí

Stavební úpravu uvnitř bytu musíte SVJ oznámit předem, ať je malá, nebo velká, zákon mezi nimi nerozlišuje. Malování a drobné opravy oznamovat nemusíte, bourání příček, výměnu rozvodů nebo rekonstrukci koupelny ano. SVJ smí po předchozí výzvě ověřit, že úprava neohrožuje společné části, i vstupem do bytu, ale nemá právo kontrolovat cokoli jiného. Zákon za neoznámení přímou pokutu neukládá, riziko je ale v tom, že za škodu na společných částech odpovídáte tak jako tak a bez oznámení se hůř dokazuje, že jste postupovali podle pravidel.

Mgr. Tomáš Foltas

CMO Domee.app

Tomáš je markeťák každým coulem, navíc je členem kontrolní komise v SVJ a dennodenně řeší agendu spojenou se správou domu s 60 bytovými jednotkami

Často kladené otázky

Musím oznámit SVJ i výměnu kuchyňské linky, když nezasahuji do zdí?
Pokud jde jen o výměnu vybavení bez zásahu do rozvodů nebo konstrukce, oznamovat nemusíte. Jakmile se ale mění rozvody vody, plynu nebo elektřiny, oznámení je potřeba.
Kdy musím oznámení SVJ poslat, kolik dní předem?
Zákon konkrétní lhůtu neurčuje, jen že oznámení musí přijít předem, tedy před zahájením prací. V praxi je rozumné poslat ho v okamžiku, kdy máte jasný termín zahájení, ne až v den, kdy přijdou řemeslníci.
Může mi SVJ rekonstrukci zakázat?
Ne, pokud jde o úpravu uvnitř vašeho bytu, která neohrožuje společné části. SVJ má právo kontrolovat, ne zakazovat, pokud ovšem úprava nezasahuje do společných částí domu, tam by šlo o jiný právní režim.
Musím oznámit i to, že si najmu firmu na úklid nebo hlídání dětí?
Ne. Oznamovací povinnost se týká stavebních úprav a podnikání nebo činnosti, která ruší klid v domě dlouhodobě, ne běžných služeb, které si do bytu občas pozvete.
Váš parťák používá cookies pro lepší zážitek na webu. Chceme vám zajistit transparentní a bezpečné služby pro správu vašeho majetku. Upravit nastavení nebo Zásady ochrany osobních údajů.

Vaše soukromí je pro nás priorita

Respektujeme vaše soukromí a chceme být transparentní. Vyberte si, jaké cookies pro vás budeme používat. Některé jsou nezbytné pro fungování služeb.

Nezbytné cookies

Tyto cookies zajišťují základní fungování webu a bezpečnost vašich dat. Jsou nutné pro přihlášení do SVJ modulu.

Analytické cookies

Pomáhají nám zlepšovat naše služby analýzou toho, jak web používáte. Data jsou anonymní.

Marketingové cookies

Umožňují nám zobrazovat relevantní nabídky služeb pro správu nemovitostí.

Funkční cookies

Zapamatují si vaše předvolby a zpříjemní používání našich služeb.